Hieronta

Hierontaa kannattaa kokeilla, jos

- kärsit niska- ja hartiakivuista tai jännityspäänsärystä
- haluat migreenin jälkihoitoa - haluat eroon lihaskrampeista
- kärsit unettomuudesta
- nikamiesi ja niveltesi liikeradat ovat rajoittuneet
- olet parantumassa jostain vammasta
- olet stressaantunut
- kuntoilet tai urheilet paljon ja haluat nopeuttaa palautumista
- haluat rentoutua

Hierontaa on vältettävä, jos sinulla on

- infektio
- laskimotukos
- pahanlaatuinen kasvain
- hemofilia (verenvuototauti)
- jokin ihosairaus
- tuore vamma
- suurentuneet imurauhaset
- tyrä
- sydämentahdistin

Nämä eivät kuitenkaan ole esteenä hieronnalle, vaan kannattaa kysyä lääkärin arvio tilanteesta.


Vanhimmat merkinnät hieronnasta löytyvät Kiinasta, jossa hieronta on ollut lääketieteellinen hoitomenetelmä akupunktuurin ja lääkeyrttien rinnalla jo Kong-Fun aikana v. 2700 eKr. Myös Intiassa Ayurveda-lääketiede (jo 1800 eKr.) käytti hierontaa hoitomuotona yhdessä aromaattisten öljyjen ja mausteiden kanssa. Antiikin Kreikassa hieronta oli olennainen osa koko kansan sairaanhoitoa, gladiaattorien kuntoutusta ja ylimysten hemmottelua. Hippokrates, lääketieteen isä, (460 - 380 eKr.) tutki hierontaa ja laati ohjeita ja neuvoja aikalaisilleen. Kreikkalainen lääkäri Galenius (131 - 200 jKr.) kuvasi eräissä kirjoituksissaan hierontaotteita ja muodosti yhdeksän erilaista hierontatapaa ja nimesi niille kaikille sairaudet, joihin niitä voitiin käyttää. Keskiaika oli terveydenhoidon rappioaikaa ja länsimaissa hierontakin lähes unohtui. 1500-luvulla ranskalainen kirurgi Ambroise Paré käytti hierontaa leikkauspotilaiden kuntoutukseen ja onnistui palauttamaan hieronnan takaisin lääketieteen keinoksi.

Hierontatyyleistä

Klassinen hieronta on perinteistä pehmytosakäsittelyä lihaskireyksien ja -jännitysten laukaisemiseksi. Lihasta erilaisin ottein muokkaamalla aineenvaihdunta tehostuu ja kipu lievittyy.
Mobilisaatiohieronnassa käsittely kohdistetaan nivelten tai nikaman ympäristökudoksiin, jolloin nivelten liikkuvuutta voidaan palauttaa.
Lihasenergiatekniikka (MET - Muscle Energy Technique) on hoitomuoto, jota käytetään nivelen liikelaajuuden - eli liikkuvuuden parantamisessa tai kehittäessä heikon lihaksen voimantuottoa. Lisäksi sillä voidaan hoitaa nivelten toimintahäiriöitä.
Urheiluhieronnassa sovelletaan urheilijoiden ja kuntoilijoiden lihashuollon erityistarpeisiin eri hierontatekniikoita niin, että ne tarpeen mukaan joko rentouttavat tai aktivoivat lihaksia sekä edistävät lihasten palautumista rasituksesta.

Myös iho hyötyy hieronnasta: kireät alueet saavat joustavuutta ja ihokudoksen uusiutuminen tehostuu. Hyvän hieronnan jälkeen tunnet itsesi rentoutuneeksi. Lievä uneliaisuus vaihtuu hetken kuluttua kevyeksi oloksi.